Parasport Danmark logo hvid.png

Leder: Special Olympics World Summer Games er ikke elite

Leder: Special Olympics World Summer Games er ikke elite

Den 22. marts vendte det 122 personers store danske hold hjem fra Special Olympics World Summer Games (SOWSG). En på næsten alle måder succesfuld tur. De 67 atleter med udviklingshandicap og 20 partnere (atleter uden handicap) præsterede flot i de 19 idrætter, som Danmark var repræsenteret i, og rammerne bar i høj grad præg af, at vi var kommet et land, hvor rigelige mængder olie gør, at der nemt kan udskrives store checks. Flotte idrætsfaciliteter og fantastiske hoteller kompenserede i høj grad for en ikke i alle sammenhænge stor idrætslig og organisatorisk kompetence og erfaring. Det danske hold blev fulgt af rekordmange på vores Facebook-side, og dækningen i regional og lokal presse var flot.

Trods dette ligger der dog en række udfordringer i periferien. En af dem er eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap.

Når vores deltagese i pressen omtales, ”oversættes” Special Olympics World Summer Games meget ofte forkert til eksempelvis ”OL for handicappede” eller ”de Paralympiske Lege for udviklingshæmmede”. Udover at det er faktuelt forkert – SOWSG er breddeidræt – så sender det også et signal om, at vi i stor stil deltager i internationale eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap. Det gør vi ikke.

Det skyldes ikke manglende vilje. Årsagen hertil er, at parasportens elitære flagskib ”De Paralympiske Lege” kun i meget begrænset omfang har kvoter til mennesker med udviklingshandicap – ca. 200 ud i alt over 4.000 atleter. En konsekvens heraf er, at Danmark kun deltog med en atlet med udviklingshandicap til PL i Rio. Parasport Danmark presser på for, at kvoten til den måske største handicapgruppe – mennesker med udviklingshandicap – bliver større, men dette har lange udsigter primært fordi en større kvote til med udviklingshandicap betyder mindre kvoter til andre handicapgrupper.

Så selvom vi er meget glade for at kunne deltage så massivt i et stort internationalt breddeidrætsstævne for mennesker med udviklingshandicap, så anerkender vi også, at vi har udfordringer med eliteidræt for denne gruppe – af årsager som vi kun kan påvirke på den lange bane.