Parasport Danmark logo hvid.png

Hvor mange medlemmer har Parasport Danmark egentlig?

Parasport Danmarks medlemstal er notorisk usikre. Nyt system øger kun forvirringen.

Hvor mange medlemmer har Parasport Danmark egentlig?
Rune Ryberg

Parasport-journalisten i mig vejrede en vaskeægte nyhed, da Parasport Danmarks seneste medlemstal landede i indbakken i løbet af marts.

Tallene viste, at Parasport Danmark i 2018 havde en medlemstilbagegange på ca. 5 %. Eller 672 medlemmer - med et samlet medlemstal dalene fra 12.333 til 11.661. En markant tilbagegang for et forholdsvis lille forbund, efter nogle år med svagt stigende medlemstal.

Så jeg besluttede mig for at kontakte nogle af de parasport-klubber der blødte medlemmer, for at undersøge hvad faldet skyldtes. Jeg ringede til LAVIA Aarhus, der havde mistet 133 medlemmer i løbet af 2018, og Vordingborg Handicap Idræt, der havde mistet 41. Og fik begge steder samme svar: at det havde de ikke.

- Vi har ikke nogen stor tilbagegang., så de tal passer ikke. Jeg tror det beror på en indberetningsfejl, fortalte LAVIA Aarhus-formand Irene Lassen i telefonen.

I både LAVIA Aarhus og Vordingborg HI lød tilbagemeldingen, at medlemstallene i de store hele var de samme i 2018 og som i 2017. Og således havde jeg med et par telefonopkald (gen)skaffet ca. 170 medlemmer af de 672 bortfaldne. Det var jo godt.

Men det akutte spørgsmål meldte sig selvfølgelig: hvorfor er medlems-registreringerne tilsyneladende skrupforkerte? Irene Lassen havde et godt bud:

- Indberetningssystemerne er noget bøvl. Når vores enkelte afdelinger ikke får udfyldt korrekt, så er det upålidelige tal. Vi skal indberette som ”handicapidræt”, og ikke som de enkelte idrætsgrene. Kørestolsbasketspillerne skal huske, at de ikke høre under ”basketball”, men under ”handicapidræt” i systemet. Den menneskelige fejl kan ske, forklarede forkvinden for LAVIA Aarhus, der har 13 forskellige idrætstilbud på programmet, og således mange medlemmer og idrætter at indberette.

Systemfejl

Det er sådan, at når en parasport-klub skal registrere sine medlemmer i DIF’s centrale medlemsregistreringssystem, skal medlemmerne krydses af i feltet ”handicapidræt” for at blive registreret som Parasport Danmark-medlemmer. Men ofte sker der det, at de medlemsansvarlige i klubberne registrerer medlemmerne under den idræt de dyrker, f.eks. svømning. Og så bliver medlemmerne registreret hos Dansk Svømmeunion og ikke hos Parasport Danmark.

Problemerne med indberetning har været særligt store i 2018, fordi DIF på forsøgsbasis i en række idrætter har gjort det muligt at lave para-registeringer under den enkelte idræt, således at man under ”fodbold” kan registrere ”para-fodbold”, osv.

I princippet en god ide, men selv om man registrerer sine spillere under ”para-fodbold”, skal de stadig samtidig registreres under ”handicapidræt” for at tælle som medlemmer under Parasport Danmark. Ellers bliver de registreret hos DBU. Det har mange foreninger ikke fået gjort – de har tænkt, at nu er spillere registrerede som f.eks. para-fodboldspillere, og så er alt vel. At vejledningen fra DIF har været mangelfuld, har ikke hjulpet.

- De her tal er lidt som vinden blæser. De er behæftet med voldsom usikkerhed. Det er en stor frustration, at registreringssystemet fungerer så dårligt, konkluderede breddechef i Parasport Danmark, Søren Jul Kristensen, i telefonen. Han fortalte, at der hvert år er et stort opfølgende arbejde med at sikre at tallene er så korrekt som muligt. Ansatte i Parasport Danmark ringer simpelthen rundt til mange af klubberne for at verificere tallene.

Til slut en god nyhed: mens ingen synes at vide om Parasport Danmarks reelle medlemstal er stigende eller faldende, vokser antallet af medlemsklubber: fra 2017 til 2018 steg antallet af medlemsklubber fra 443 til 461. Og således er der 18 flere klubber der tilbyder idræt for mennesker med handicap. Det tal skulle være sikkert nok.