Parasport Danmark logo hvid.png

Hvem bliver danmarksmestre i rekruttering?

10 klubber er blevet udvalgt til at dyste ved DM i (para)rekruttering. Blandt dem er Virum Sogenfri Tennisklubs projekt Team FRED, der vil rekruttere 100 nye børn til skumtennis.

Hvem bliver danmarksmestre i rekruttering?

DM i rekruttering blev for første gang nogensinde skudt i gang tidligere i år. Den 15. april blev de ti finalister udvalgt, og konkurrencen løber nu indtil marts næste år, hvor vinderen skal findes. Konkurrencen er en del af Parasport Danmarks fokus på at få børn og unge med handicap til at blive en fast del af idrætslivet, og vinderen modtager 25.000 kr.

En af de ti finalister er Virum-Sorgenfri Tennisklubs projekt TEAM FRED, der er et tennishold for børn og unge med særlige behov. Og opstarten af TEAM FRED har været en positiv oplevelse for tennisklubben, fortæller stifteren af projektet, Mette Rytsel:

- Vi har fået en helt ny målgruppe ind i klubben, da flere TEAM FRED spillere nu også træner på nogle af klubbens almindelige hold. Vi har mødt super meget glæde og taknemmelighed hos både forældre, børn, specialskoler og kommunen over, at vi har valgt at åbne klubben op for en anden medlemsgruppe. Der har været stor interesse for at støtte op om projektet fra starten af, da der mangler at komme fokus på, at børn med særlige behov også har behov for at være en del af en idrætsforening og dyrke motion.

100 børn til Team FRED

Deltagerne i konkurrencen har haft mulighed for at fokusere på at starte et nyt tiltag op fra bunden, eller at prøve at udbrede eksisterende tiltag til andre foreninger og kommuner. TEAM FRED spreder allerede stor glæde i hjemmeklubben, og vil derfor udvide projektet til andre kommuner og sammenlagt rekruttere 100 nye børn til TEAM FRED konceptet.

- Vi er i fuld gang med at udrulle konceptet til flere klubber, så dette projekt kan måske sætte fokus på sporten og få endnu flere deltagere med i projektet ved hjælp af DM i rekruttering. Vi vil gerne gøre opmærksom på, at tennis er en super god sport for alle – også for børn med særlige behov. Skumtennis gør det let for børn at komme i gang med en sport. Derudover vil vi meget gerne udnytte den mulighed, som konkurrencen giver, for at sparre med Parasport Danmark om det at arbejde med børn med særlige behov, siger Mette Rytsel.

Skal styrke inklusionen

Konkurrencen har opfordret idrætsforeninger på tværs af sportsgrene, til at deltage med et inkluderende tiltag, for at skabe bedre rammer for børn og unge med handicap ude i almen-klubberne. Idrætsforeninger kan ofte opleve, at det er udfordrende og fyldt med ubekendte, når der skal oprettes idrætstilbud til mennesker med handicap. Håbet er derfor, at konkurrencen kan få idrætsforeningerne til at se fordelene ved at favne bredt og opleve hvad et mangfoldigt idrætsliv kan bidrage til ude i klubberne.

- Konkurrencen er i fuld gang, og nogle af deltagerne er længere i processen end andre. Foreninger skal nu arbejde videre med deres rekrutteringsindsats med mulighed for sparring og rådgivning fra Parasport Danmark undervejs, fortæller Line Damkjær Kruse, der er projektets ansvarlige idrætskonsulent hos Parasport Danmark.

Når konkurrencen slutter i marts 2020, sættes alle indsatserne til afstemning på Facebook. Her får læsere og følgere mulighed for at påvirke, hvem der skal løbe afsted med DM-titlen og de 25.000 kr. Gennem online-afstemningen findes finalefeltets top tre, hvorefter en jury bestående af Parasport Danmarks breddeudvalg udvælger den endelige vinder.

- Jeg håber, at denne konkurrence kan være med til at vise, at parasport er en naturlig del af idrætslivet i foreningerne. Jeg synes, at det er nogle rigtig gode rekrutteringsindsatser med i konkurrencen, og det vil naturligvis være en stor gevinst, hvis det viser sig, at flere af ideerne kan overføres til andre idrætsforeninger, fortæller Line Damkjær Kruse.

De 10 finalister

Silkeborg IF
Vil udvide deres eksisterende parafodboldhold.

Svendborg Basketball Club   
Vil oprette et dansehold til børn med særlige behov.

Virum-Sorgenfri Tennisklub 
Tenniskonceptet Team Fred skal udbredes til andre kommuner - målet er at rekruttere 100 nye børn.

Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede, KIFU
Opstart af to nye hold i samarbejde med almene idrætsforeninger.

Bramdrupdam Gymnastikforening, Kolding
Vil arrangere Sjov Lørdag med aktiviteter for børn på specialinstitutioner.Viborg Gymnastikforening   
Et familiehold skal skabe bevægelsesglæde hos børn og unge med særlige udfordringer.

Holstebro Gymnastikforening
Vil starte et gymnastikhold op for børn med særlige behov.  

IH Aalborg      
Vil oprette en mini-sportsskole i forskellige idrætsgrene med en ugentlig træning.

Viborg Svømmeklub
Vil indgå et samarbejde med fysioterapeuter om at få børn med fysisk handicap i gang med varmtvandssvømning.

Randers Freja Håndbold       
Vil etablere et håndboldhold for børn med udviklingshandicap i samarbejde med specialskoler.