Parasport Danmark logo hvid.png

Hattrick i Herning

Parasporten blev fejret, da 12 af landets fineste idrætspriser blev uddelt ved årets store Sport 2018 show. Tre af priserne gik nemlig til atleter, frivillige og initiativer med relation til parasport

Hattrick i Herning

Set med parasport-øjne var der meget at glæde sig over, da dansk idræt den 5. januar blev fejret ved det store tv-transmitterede Sport 2018 show i Jyske Bank Boksen i Herning. Både en atlet, en frivillig og et initiativ fra parasporten løb med en pris, og det var en fornøjelse at se parasportens resultater blive fejret på lige fod med præstationerne i almenidrætterne.

Én af de 12 priser var allerede øremærket parasporten: nemlig Kulturministerens Parasportspris, som kulturminister Mette Bock i år overrakte verdens bedste Powerchair Floorball-spiller, Anders Berenth.

Som playmaker for det danske landshold var Anders Berenth stærkt medvirkende til, at Danmark opnåede en sølvmedalje ved VM i 2018, hvor han også blev kåret verdens bedste spiller. Ved siden af sin aktive karriere har han også i mange år været træner i sin klub ’Orient Red Bulls’, fordi han har ønsket at give så meget som muligt tilbage til den sport, som har givet ham så meget.

- Anders Berenth er et fantastisk godt eksempel på en atlet, som udover at levere store sportslige præstationer også formår at inspirere og gå forrest, når det gælder om at udbrede sporten til andre – en ægte ildsjæl, sagde Mette Bock, der overrakte prisen i fællesskab med sidste års vindere, Connie Hansen og Mansoor Siddiqi.

LykkeLiga var danskerne favorit

Siden den tidligere håndboldlandsholdsspiller Rikke Nielsen i 2016 fik ideen til at oprette et håndboldhold for udviklingshæmmede børn, er det kun gået én vej, og det er frem. Hele landet er blevet smittet af LykkeLiga-gejsten, der lader udviklingshæmmede børn og unge opleve glæden ved håndbold og holdånd. 37 klubber i Danmark plus Grønland og Færøerne er nu med i LykkeLiga, og der er kommet forespørgsler fra Norge, Tyskland, Kroatien, og Sydkorea.

Netop på grund af den store udvikling LykkeLiga har gennemgået, vandt konceptet Danskernes Idrætspris 2018, der blev præsenteret af e-Boks i samarbejde med DIF og DR P4.

- Tusind tak. Jeg har næsten ikke tid til at holde tale, for jeg skal jo kramme alle mine Lykkebørn her på scenen. Den her pris går til 557 nye håndboldstjerner og 257 frivillige trænere, som hver uge gør en kæmpe forskel. Tak, sagde en tydelig rørt Rikke Nielsen på scenen til Sport 2018.

Danskernes Idrætspris gives til et projekt, der er med til at styrke, udvikle eller nytænke idrætten i Danmark. Det var via en afstemning i de regionale P4-distrikter, der blev fundet otte initiativer, som bestyrelsen i Danmarks Idrætsforbund kunne vælge en vinder imellem. Blandt dem flere andre parasport-initiativer.

Energibundtet Gitte

En anden kvinde der besteg scenen i Boksen omgivet af glade børn, var Gitte Paulsen fra Lindholm Badminton Klub, der modtog frivillige-prisen som Årets Energibundt. 

Hun fik den som en anerkendelse for sit store, frivillige engagement i Nørresundby-klubben, hvor hun har stor betydning for klubbens mangfoldighed og sociale sammenhold.  I Parasport-regi er hun fællestræner for Special Olympics-badmintonspillerne og skal med dem og resten af den danske trup til Special Olympics World Games i Abu Dhabi til marts. Gitte Paulsen står også for afvikling af Special Olympics-stævner herhjemme og havde en uvurderlig betydning for Special Olympic-delen af efterårets Danisa Denmark Open.

- Jeg vil gerne give noget tilbage. Det kan jeg gøre ved selv at engagere mig, men også ved at sætte noget i gang, som fungerer, selv når jeg ikke kan komme ned i klubben. Alle vil gerne hjælpe. Men det kan virke uoverskueligt, hvis ikke du ved hvordan, sagde Gitte Paulsen.

Prisen Årets Energibundt er stiftet af Ørsted og Danmarks Idrætsforbund, og hylder en frivillig, der med en særlig indsats og engagement bidrager til sammenholdet i idrætsforeningen.

Parasportens nominerede

Ikke alle de nominerede med tilknytning til parasporten vandt en pris ved Sport 2018. Men de fortjener at blive nævnt:

Tryg Forsikrings Årets Forbillede 2018: Atletikudøver Daniel Wagner Jørgensen var nomineret.

Kulturministerens Parasportspris: Judo Danmark/Mathias Krabholm og Vejle Kommune var nomineret.

Toyotas Intet er umuligt-pris: Dressurrytter Stinna Tange var nomineret.

Danskerne idrætspris: Para-håndboldholdet Sønderjyske Kidz, LBI Fodboldskole 2018 for børn med diagnoser og LAVUK og Vanløse Floorballklubs para-floorballhold var nomineret.