Parasport Danmark logo hvid.png

World Games: den største ære

Er man special Olympics-atlet, er det største, man kan opnå at blive udtaget til Special Olympics World Games.

Medaljer ved Special Olympics World Games i Abu Dhabi i 2019. Foto: Karl Nilsson.
Medaljer ved Special Olympics World Games i Abu Dhabi i 2019. Foto: Karl Nilsson.

Special Olympics World Games er verdens største breddestævne for mennesker med udviklingshandicap. Legene afholdes ligesom de Olympiske og Paralympiske Lege hvert andet år i en sommer- og en vinterudgave.   

Seneste lege blev afholdt i Abu Dhabi i 2019, hvor 7500 atleter fra over 190 lande deltog. Blandt de 86 danske atleter var Charlie Hermansen og hans hustru Pernille, der vendte hjem med henholdsvis en sølv- og en guldmedalje i badminton.

– Det var en kæmpe oplevelse. Og da vi kom hjem med medaljerne, kom vi ned på rådhuset i Helsingør og fik blomster. Det var megafedt at få den anerkendelse, fortæller Charlie Hermansen.

En fantastisk gulerod

Lene van der Keur, der er formand for Parasport Danmarks Breddeudvalg, fortæller, at legene er vigtige for både udøvere, klubber og forbund:

– Det er en fantastisk gulerod. Der er så få udøvere med udviklingshandicap, der kan komme til de Paralympiske Lege, og det kun i ganske få idrætter. Og gruppen med udviklingshandicap er jo kæmpestor. Så det har i den grad sin berettigelse, at der er nogle store verdensstævner, man kan drømme om at komme afsted til.

Da der er tale om breddestævner, er det den sportslige indsats, snarere end de sportslige resultater, der er afgørende for, om man bliver udtaget til legene. At man træner godt og udvikler sig er vigtigere, end hvor hurtigt man løber eller svømmer.

– Legene løfter og udvikler atleterne, og så er det fantastisk at se, at mange familier tager med og bakker op og har en grund til at være stolte af deres barn eller søskende. Det synes jeg er noget af det allervildeste ved World Games, siger Lene van der Keur.

Hvad er Special Olympics?

Special Olympics er en amerikansk idrætsorganisation for mennesker med udviklingshandicap, der blandt andet står bag Special Olympics World Summer og Winter Games, der er verdens største breddestævner for mennesker med udviklingshandicap.  

Special Olympics er ikke en demokratisk idrætsorganisation som Parasport Danmark, men forbundet har alligevel involveret sig i bevægelsen, fordi den bl.a. har et stærkt stævnekoncept tilpasset målgruppen, og giver atleter med udviklingshandicap unikke muligheder for store idrætsoplevelser gennem deltagelse i World Games.  

I 1991 sendte Parasport Danmark/DHIF for første gang en delegation til World Games, og siden starten af 00’erne har Special Olympics været en hjørnesten i forbundets indsats for udøvere med udviklingshandicap.