Der kommer flere børn med særlige udfordringer – vi skylder at give dem plads i foreningslivet
Der er plads til endnu flere foreninger, som arbejder for, at børn med diagnoser eller udviklingshandicap kan være med i foreningslivet. Det skriver næstformand for DBU, Bent Clausen, og formand for Parasport Danmark, John Petersson, i dette fælles indlæg, der også bringes i dagens Idrætsmonitor.
Det er tirsdag eftermiddag på Snekkersten IF’s anlæg. En flok drenge og piger løber rundt og spiller fodbold, trænerne står på sidelinjen, og forældrene er linet op med kaffe og hyggesnak. En helt almindelig træning på en helt almindelig eftermiddag i oktober. Og så alligevel.
Børnene har diagnoser som ADHD, autisme og udviklingshandicap, som gør, at de ikke kan spille med på de almindelige hold i klubberne. Men her på holdet kan de være med.
I den ene ende af banen har tre børn fundet sammen om at målmandstræne. Hvilket nærmere er et udtryk for, at børnene har brug for at trække sig lidt fra det store fællesskab i dag. Skærme sig lidt. Og vigtigst – stadig kunne være en del af fællesskabet.
Det kræver lidt ekstra rummelighed, lidt ekstra tid og lidt ekstra støtte til børnene. Men så kan de også opleve glæde ved fodboldens fantastiske fællesskaber lige som alle deres kammerater.
Foreningstilbud skal nuanceres
Selv om det kræver lidt ekstra, kan man med forholdsvis få greb skabe nogle vigtige frirum, der kan få afgørende betydning for børn og unge, der har det svært. I Snekkersten har klubben taget ansvaret på sig og gjort plads til børnene. I et stærkt samarbejde med lokale pædagoger og andre, som kender børnene fra specialskolerne – og som følger dem til træning og giver en hjælpende hånd undervejs.
Og der er brug for det. Nok adskiller disse børn sig fra andre børn – og så alligevel ikke. Faktisk har fem-seks procent af danske børn og unge én eller flere af de tre diagnoser ADHD, autisme eller udviklingshandicap. Dertil kommer alle de børn og unge, som kæmper med for eksempel angst, OCD og Tourettes syndrom.
Antallet af børn med diagnoser er steget med 40 procent på bare 10 år. Ud over de særlige udfordringer, der følger med deres udviklingshandicap, kæmper mange af dem med ensomhed, skolevægring og depression. Selv tandlægebesøg eller fodboldtræning kan være uoverskueligt.
Det er tankevækkende og kræver, at vi tager ansvar og nuancerer vores foreningstilbud.
Vi skylder børnene de bedste vilkår
Der er heldigvis flere klubber, forældre og skoler, som arbejder for, at børnene skal kunne blive en del af en fodboldklub. Men der er plads til endnu flere.
Derfor har DBU og Parasport Danmark med støtte fra Novo Nordisk Fonden teamet op i projektet ’En del af holdet’ for at hjælpe det gode arbejde på vej. For klubber, der er i gang, og for klubber, der gerne vil i gang.
Vi skylder børnene at give dem de bedste vilkår for at blomstre, mærke glæde og have en oplevelse af at være en del af noget større
Vi gør det, fordi vi skylder børnene at give dem de bedste vilkår for at blomstre, mærke glæde og have en oplevelse af at være en del af noget større. De har om nogen glæde af de mange positive aspekter ved fodboldens fællesskaber: Sammenholdet, bevægelsen og at blive set og hørt som de børn, de er. Det er fuldstændig uvurderligt, og vi skal have mange flere med.
Tak til alle, der allerede bidrager. Og velkommen til dem, der gerne vil bidrage fremadrettet.