Skisport
I Parasport Danmark-regi dyrkes alpint skiløb, snowboard og langrend.
LANGREND
Der er rige muligheder for at dyrke langrendsskisport med et bevægelseshandicap eller et synshandicap. Langrendsskiløb er en konditionskrævende idræt, der stiller krav til muskelstyrke og udholdenhed samt koordination og balance.
Personer med nedsat balance og/eller delvise lammelser i kroppen kan ofte gå på to ski enten med to stave eller en stav eller skistativ.
Underbensamputerede går på to ski, hvor protesen kommer i skistøvlen på samme måde som i en almindelig sko. Personer med eksempelvis dobbelt benamputation, lammelser i begge ben eller en højere rygmarvsskade kan benytte en såkaldt Skikælk/piggekjelk. Skikælken tilpasses personen, så den giver optimal støtte og maksimal bevægelsesfrihed til at stage sig frem ved hjælp af to korte skistave - indstillelige stave foretrækkes.
For langrendsløbere med et synshandicap, kan der løbes med en guide, der efter aftale placerer sig hensigtsmæssigt i fht. løberen med synsnedsættelse og kan guide skiløberen i forhold til løjpesporets forløb. Guiden bærer gul 'guide'-vest og taler med løberen via headsæt og højtaleranlæg.
Langrendsløb er på vej frem blandt idrætsudøvere med udviklingshandicap. Langrends skisport for personer med udviklingshandicap kan dyrkes efter Special Olympics konceptet – og i Parasport Danmark sendes der, hvis muligt, atleter til Special Olympics Winter World Games hvert fjerde år.
Konkurrencetyper
Der findes forskellige konkurrencetyper inden for Langrend. For langrendsløbere med et fysisk- eller synshandicap er elite og motionsløb mulige. Der er konkurrencer i gående og siddende klasser, på korte eller lange distancer. Der kan konkurreres i klassisk eller skøjt for gående. I Special Olympics-regi findes der meget forskellige konkurrencer fra 10 m til 10 km og flere holdstafetter.
Klassifikation
For at sikre en fair konkurrence klassificeres udøverne ud fra graden af deres funktionsnedsættelse og tildeles en koefficient som den samlede tid udregnes efter. Parasport Danmark benytter de til enhver tid gældende regler i IPC. I regi af Special Olympics klassificeres atleterne på stedet, forud for konkurrencen med indledende gennemløb. Der skal være klasser for både begynder, mellem og øvet niveau.
ALPINT SKILØB OG SNOWBOARD
Alpint skiløb er skiløb ned ad et bjerg på en eller to ski - stående eller siddende - eller på snowboard. Sporten kan dyrkes af personer med fysiske handicap og af personer med udviklingshandicap.
Flere skiklubber i Danmark tilbyder og arrangerer ture til Alperne, Sverige og Norge med mulighed for deltagelse af skiløbere med handicap.
Alle kan dyrke alpin skisport uanset hvilket fysisk handicap man har. Underbensamputerede vil oftest køre på to ski, hvor protesen kommer i skistøvlen på samme måde som i en almindelig sko. For lårbensamputerede er det muligt at stå på én ski med særlige krykski, som gør det lettere at holde balancen. For dobbelt benamputerede eller personer med rygmarvsskade er det muligt at køre i en såkaldt sitski, der findes både som biski (med to ski under) og som monoski (med én ski under). Igen har man krykski til at hjælpe med at holde balancen. Personer med et synshandicap løber typisk efter en guide.
Personer med svære funktionsnedsættelser kan benytte bi-ski eller dual-ski. Hvis personen ikke har funktion til at køre selv, skal han eller hun køres af en medløber på ski. Endelig er det også muligt at køre i en såkaldt skicart, der er en form for gokart med ski under.
Skisporten i Danmark blandt personer med udviklingshandicap er en populær sport. Alpine konkurrencer for personer med udviklingshandicap foregår i Special Olympics regi. Skiløbere med et udviklingshandicap klassificeres til selve løbene ved forud at køre et divisioneringsløb. Derved bliver atleterne grupperet ud fra deres færdighedsniveau.
Klassificering
Alpint konkurrenceskiløb for udøvere med et fysisk handicap klassificerer udøverne ud fra graden af deres funktionsnedsættelse. Udøvere inddeles i tre overordnede grupper, som hver består af forskellige klasser med stigende funktionsniveau:
- Udøvere med synshandicap (klasserne B1-3)
- Stående udøvere med enten ben- eller arm-defekter (klasserne LW2-9)
- Udøvere siddende i sitski (klasserne LW10-12)
Alle tre grupper konkurrerer på den samme bane, således at udøverne i klasserne med synshandicap konkurrerer mod hinanden, alle stående mod hinanden og det samme for de siddende udøvere.
Konkurrencer
Konkurrencer for alpine skiløbere med et fysisk handicap foregår efter de samme regler som for raskidrætten. Der stilles således sammen krav til ski og hjelme, som til alle øvrige konkurrenceskiløbere. Banerne der køres på sættes også efter samme regler.
Der konkurreres i styrtløb, Super G, storslalom og slalom.
Parasport Danmark har et alpinlandshold for atleter med fysisk funktionsnedsættelse. Landsholdet træner og konkurrerer primært i slalom og storslalom.
Snowboard
Stående personer med eksempelvis en rygmarvsskade, amputation, arm-ben-defekt eller CP har gode muligheder på snowboard. Konkurrencetyper på snowboard for personer med nedsat fysisk funktion er i disciplinerne boarder cross (time trail) og boarder cross (head to head).
Udøverne inddeles efter funktionsevne i tre kategorier:
- SB-LL1 og SB-LL2: For udøvere med funktionsnedsættelser på ben/underkrop
- SB-UL: For udøvere med funktionsnedsættelser på arme/overkrop
Parasport Danmark benytter de til enhver tid gældende regler i IPC vedr. snowboard: https://www.paralympic.org/snowboard/history
KLUBSØGNING
KALENDER
KONTAKT
Idrætskontakt Lasse Eriksen
Mail: ler@parasport.dk
Tlf: 40 11 72 14
Hvem skal du kontakte?
Idrætsudvalget står for administration og udvikling af idrætterne i Parasport Danmark og er den primære kontakt for medlemsklubber og personer, der har spørgsmål om fx turneringsvirksomhed og landsholdsaktiviteter, som ikke har elitestatus, regler og informationer samt budgetter og landsmøder.
De fleste idrætter uden et idrætsudvalg får udpeget en idrætskoordinator, der i samarbejde med klubber og idrætskontakten varetager idrætsudvalgets funktioner.
Idrætskontakten er idrætsudvalgets primære indgang til Parasport Danmarks organisation og kontakt ift. landsholdsaktiviteter med elitestatus.
NYTTIGE LINKS
Læs mere om IPC-klassificering af fysiske handicap her.
Læs mere om Special Olympics-klassificering her.
Paralympic Sports A-Z: Alpint skiløb