Parasport Danmark logo hvid.png

Et unikt udstillingsvindue

Paracykling fik en flot eksponering, da sporten for første gang var med til DM-ugen, og kørte om danmarksmesterskabet i Herning.

Et unikt udstillingsvindue
Andrea Østergaard Thomsen, der vandt guld i håndcykling, synes det var fedt at deltage i DM-ugen. Foto: Lars Møller

Over 140 danmarksmestre blev kåret, da Herning i juni for første gang var vært for DIF DM-ugen. Den tredje udgave af det store stævne havde igen år parasport på programmet, og bød bød på succesfuld debut til paracykling og goalball, mens el-hockey var med for tredje år i træk.  

 

Samarbejde skaber succes 
Når mange danmarksmestre skal kåres på én gang, skaber det nye muligheder for samarbejde på tværs af idrætsforbund. De muligheder benyttede paracykling, der blev afholdt på en rute med start og mål i Herning Midtby. Her samarbejdede Parasport Danmark med Dansk Rullesport omkring afviklingen, så begge forbund nød godt af DM-ugens rammer.   

Teis Corneliussen, der er idrætskonsulent hos Parasport Danmark, var en af kræfterne bag afviklingen af DM i paracykling. Han glæder sig over den succes, som arrangementet blev.  

- Det er et DM i en større skala end vi selv kan afholde. At sende rytterne ud på en rute hele vejen gennem byen, og afholde medaljeceremoni i byens centrum gav paracykling unik eksponering, fortæller Teis Corneliussen. 

Samarbejdet med Dansk Rullesport, som bl.a. afholdt DM i speedskating på samme rute som paracykling, bragte mange fordele med sig.  

- Vi havde et rigtig godt samarbejde med Dansk Rullesport. Det var positivt at være fælles om alt det praktiske, men udover det også at kunne vise paracykling frem til deres fans og omvendt, fremhæver Teis.   

Gode rammer for parasporten 
Hos arrangørerne DIF er man også tilfredse med, at parasporten fortsat er en fast del af DM-ugen.  

- DM-ugen er et udstillingsvindue for alle de atleter, som træner for at blive den bedste i deres sportsgren, og der indgår parasport naturligvis også, siger Jakob Wärme Lykke, der er eventansvarlig for DM-ugen. 

DM-ugen samler en bred vifte af sportsgrene, og der er fortsat øje for, at para-atleterne har optimale betingelser for at konkurrere på lige fod med andre atleter. Ved paracykling var der bl.a. stillet handicapparkeringspladser ved start- og målområdet til rådighed, og det var bygget en rampe op til medaljepodiet i bymidten. 

- Der var 40 forskellige sportsgrene med i Herning, og vi skelner ikke mellem, hvorvidt det er parasport eller ej. DM-ugen er én samlet medaljefest. Vi har dog lavet en række tiltag for at imødekomme para-atleternes deltagelse, forklarer Jakob Wärme Lykke.

Til gavn for atleterne 
DM-ugens rammer giver para-atleterne mulighed for at være en del af noget større. For Andrea Østergaard Thomsen, der vandt guld i kvindernes håndcykling, var deltagelsen ved DM en positiv oplevelse.  

- Jeg syntes, at det hele var meget velorganiseret. Der var styr på, hvor vi skulle holde, og hvor vi kunne være. Det var meget handicapvenligt, og alle var meget søde til at hjælpe os, fremhæver guldvinderen. 

Som nykåret danmarksmester i sin klasse håber Andrea Østergaard Thomsen, at DM-succesen bliver gentaget.  

- Det var virkelig stort at vinde, da jeg har kæmpet for det med både blod, sved og tårer i cyklen, og det var det hele værd. Nu håber jeg, at vi kan køre igen ved DM-ugen næste år, fortæller Andrea. 

Vi ses i Aalborg 
Med succesen fra årets DM-uge i ryggen, er der forhåbninger om, at parasporten vil være en del af fremtidige udgaver af DM-ugen.  

- Det er helt sikkert værd at arbejde for at være med til DM-ugen fremover, specielt hvis det kan ske i samarbejde med andre idrætsforbund. Der var en stor velvillighed for at tage højde for vores atleters behov, og mange nye tilskuere fik mulighed for at opdage parasporten, fortæller Teis Corneliussen fra Parasport Danmark.  

Næste år vender DM-ugen tilbage til Aalborg, der har været vært for begivenheden to gange tidligere, og går alt efter planen, er det igen med parasport på programmet.  

PARASPORTENS NYE DANMARKSMESTRE 

PARACYKLING 

Håndcykel, kvinder: 

  • Guld: Andrea Østergaard Thomsen 
  • Sølv: Yasemin Kilie 
  • Bronze: Birgitte Jørgensen

Håndcykel, mænd:

  • Guld: Michael Jørgensen 
  • Sølv: Leck Lo-Eriksen 
  • Bronze: Stephan Lavkamp 

C-klasse: 

  • Guld: Hávard Vatnhamar 
  • Sølv: Jens Kondrup
  • Bronze: John Agø 

Tandem: Peter Jørgensen og Gert Thomsen 

Trike, kvinder: Emma Lund

Trike, mænd: Martin Heggelund

GOALBALL 

  • Guld: Aarhus Goalball 
  • Sølv: BSI København  
  • Bronze: BSI Roskilde  

EL-HOCKEY 

  • Guld: Aabenraa Danfoss Lions 
  • Sølv: Skive El-Hockey 
  • Bronze: Aabenraa Danfoss Racers