Parasport Danmark logo hvid.png

Størst i Norden

På få år er Qufora Egmont Open blevet nordens største kørestolsrugbyturnering. Fællesskabet i rugbymiljøet og blandt arrangørerne er del af hemmeligheden bag succesen.

Størst i Norden

Ambitionsniveauet er højt, når Nordens største kørestolsrugbyturnering Qufora Egmont Open afholdes på Egmont Højskolen den 27.-29. marts. 20 hold indtager den lille østjyske by Hou til tre dages boldspil og hyggeligt samvær på tværs af klubber og landegrænser. Der er deltagelse af klub- og landshold fra tolv forskellige lande – bl.a. Rusland, Brasilien, Tyskland, Finland, Holland og England.

Egmont Højskolen danner rammen om turneringen i både fysisk og åndelig forstand. Højskolen er indrettet tilgængeligt, så alle kan deltage i fællesskabet og det sociale samvær på lige fod, og alle hallerne ligger i gå- eller trilleafstand fra højskolen. Det er særligt for Qufora Egmont Open, andre store internationale turneringer involverer nemlig ofte en hel del transport mellem hallerne og indkvarteringen.

Historien bag

Kørestolsrugbyturneringen på Egmont Højskolen blev afholdt for første gang i 2014 med seks hold fra Danmark, Sverige, Norge og Tyskland, og det hele foregik i en enkelt hal.

Siden da er turneringen vokset på alle parametre, med flere hold, flere sponsorer og flere involverede, og fra 2020 hedder turneringen Qufora Egmont Open. 

Mit frivillige arbejde gør, at jeg kommer ud af huset og har en aktiv hverdag.
- Lasse Skriver Ahlgreen Larsen

Den første turnering blev arrangeret af kørestolsrugbyklubben i Aarhus, men i dag er det en forening, Foreningen For Øget Livskvalitet Gennem Handikapidræt (FØLH), der står bag turneringen. FØLH har så nedsat en arbejdsgruppe, som består af personer, som alle har et handicap, til at stå for turneringen.

FØLH ønsker ikke kun at øge livskvaliteten for deltagerne, men også at skabe mening for de personer, der er med til at planlægge turneringen.

– Ved at gøre en forskel for andre gør man også en forskel for sig selv, siger Torben Nygaard, der er formand i foreningen og har været primus motor for Egmont Open siden dens spæde start.

”Der er brug for mig”

En anden af arrangørerne bag Qufora Egmont Open 2020 er Lasse Skriver Ahlgreen Larsen. Lasse er selv tidligere kørestolsrugbyspiller, men er i dag aktiv i foreningslivet omkring kørestolsrugby, bl.a. som table official ved dommerbordet og ansvarlig for transport til stævner, bl.a. ved de EM-turneringer og den ene VM-turnering, der har været afholdt i Danmark.

Ved Qufora Egmont Open har Lasse ansvaret for transport af spillere samt ceremonier, priser og beredskab.

– Mit frivillige arbejde gør, at jeg kommer ud af huset og har en aktiv hverdag. Jeg ved, at der er brug for mig, og at jeg gør en forskel for andre. Det er en stor glæde og motivationsfaktor, siger Lasse, der er tilkendt førtidspension.

Hans frivillige arbejde i rugbymiljøet og til Qufora Egmont Open giver ham således rigtig meget.

Rugbyfællesskabet

Arbejdet i rugbymiljøet og Qufora Egmont Open gør også, at Lasse er en del af et særligt fællesskab. Kørestolsrugby er oprindeligt en sport udviklet af rygmarvsskadede for rygmarvsskadede, selv om man blot skal have en funktionsnedsættelse i både arme og ben for at kunne spille. Det betyder, at mange deltagere i sporten er rygmarvsskadede med forskellige grader af tetraplegi – ligesom Lasse.

– Det er et anderledes kammeratskab end det, man har med for eksempel sine tidligere klassekammerater. Man har her mulighed for at dele erfaringer omkring sin funktionsnedsættelse og udveksle tips og tricks, og det kan have en enormt gavnlig effekt, fortæller Lasse Skriver Ahlgreen Larsen.

Både Lasse og Torben, der begge har tetraplegi, har været utroligt glade for at være en del af fællesskabet, og kørestolsrugby er en af deres hjertebørn. Det at arrangere en så stor turnering er både sjovt og meningsfuldt, og de håber, at deres glæde ved sporten kan udbredes.