Parasport Danmark logo hvid.png

Mesteren og lærlingen

Landets to bedste parataekwondo-kæmpere har en helt særlig relation, som strækker sig ud over de mange timer til stævner og i træningslokalerne.

Mesteren og lærlingen
Foto: Martin Hungeberg

Slæbende på hver deres fyldte sportstaske mødes de to taekwondokæmpere i et kram. Det er en efterårsaften, midt på ugen, og Lisa Kjær Gjessing og Adam Juel Carton følges ned ad gangene under Aarhus Stadion til træning i Elite Vest. 18-årige Adam har spenderet dagen på Viby Gymnasium, mens 41-årige Lisa kommer fra sit arbejde som juridisk konsulent i ledelsessekretariatet i Sydøstjyllands Politi.

- Lisa er både en veninde og lidt en ekstra mor, men mest af alt en rigtig god træningsmakker for mig. Jeg kan læne mig op ad hende, og det har betydet meget, begynder Adam Juel Carton.

- Jeg opfører mig faktisk lidt som en mor overfor dig nogle gange. Får du ikke lavet dine afleveringer til tiden, så kommer jeg efter dig, for det kan betyde, at du ikke kan komme til træning, og det er jeg da træt af, lyder det fra Lisa Kjær Gjessing om sin faste makker.

Udover de to-tre ugentlige træninger i Aarhus har de to atleter brugt store mængder tid sammen de seneste to år. De er netop kommet hjem fra en intensiv træningslejr i Miami og for bare få uger siden var de i Tokyo som led i forberedelserne til De Paralympiske Lege til sommer. Kemien mellem de to elitekæmpere er heldigvis god, og det giver mange fordele, når man er så dedikeret til sin sport.

- Vi er gode til at bakke hinanden op, og det er aldrig et problem for os at snakke sammen, så det er en stor fordel, når vi bruger så meget tid i hinandens selskab, siger Adam, inden Lisa tager over:

- I Tokyo tog vi på sightseeing sammen, og vi var ude at spise. Når vi er til stævner og har vores familier med, så går de også rigtig godt i spænd. Adam og hans tvillingebror er nærmest som et sæt storebrødre for mine piger. Det betyder rigtig meget, at det hele bare spiller udenfor banen.

 

I Bjarnes baghave

Lige siden Lisa gjorde sit suveræne indtog på parataekwondo-scenen i 2013, har det været hende og træner Bjarne Johansens ønske at udbrede kendskabet til sportsgrenen og derigennem udvide deres team. I seks år har taekwondokæmper fra raskidrætten Jasmin Andersen ageret hjælpetræner og sparringspartner for Lisa, men nu har de i Adam fundet den ideelle træningsmakker, både hvad angår vægt og handicap.

- Derfor er det jo utroligt, at Adam nærmest har gået rundt i Bjarnes baghave, uden vi anede det. Adam bor i Aarhus, fem minutter fra Bjarne, og det er netop én som Adam, vi har ledt efter i så langt tid, uddyber Lisa.

- Min far havde faktisk vist mig nogle af artiklerne, der er blevet skrevet om Lisa gennem årene, og det var med til at inspirere mig, og det er også én af årsagerne til, at jeg satser så meget på min sport, fortæller Adam, der har dyrket taekwondo i raskidrætten fra barnsben, men aldrig før været til stævner.  

Dagens træning går i gang og efter en omgang opvarmning skal de to kæmpere i kamp mod hinanden. Det varme forhold bliver lagt på hylden et par minutter, mens de sparker på hinanden i superhelteagtige positurer flankeret af træner Bjarne Johansens vejledning undervejs.

Adam husker tydeligt, hvordan det var at stå ansigt til ansigt med Lisa i begyndelsen:

- Jeg var helt grøn, så det var lidt af en prøvelse.

- Dengang kunne jeg nok kyse dig lidt fysisk, men det kan jeg ikke længere. Du er blevet for god, griner Lisa.

 

Deler gerne PL med Adam

Til trods for, at parataekwondo på alle måder er en individuel sport, så har det gavnet begge kæmpere at være to til stævner.

- Introduktionen til både para- og elitesport er uden tvivl blevet meget nemmere af, at jeg har en mentor som Lisa. Det er fedt at være afsted sammen. Især når man er i udlandet og alt godt kan virke lidt uoverskueligt, fortæller 18-årige Adam.

- Vi er afsted som et hold, og det lyder måske banalt, men man får mere selvtillid, når man ikke bare er sig selv. Et hold fylder mere mentalt, men også visuelt, når man står der i hallen, og det tror jeg ikke, at man skal underkende, supplerer Lisa.

Tilværelsen som elitesportskvinde eller –mand er ikke altid en dans på roser.

- Jeg har jetlag lige nu fra vores tur til Miami, og det har ikke været en nem dag i skolen at komme igennem. Det sidder i kroppen. Men der er så mange gode ting ved sporten, så den slags tager jeg selvfølgelig med, pointerer Adam Juel Carton.

- Adam er super dedikeret og disciplineret, men det er også noget af det, jeg skal fortælle ham: At der er både fravalg og tilvalg, som man er nødt til at gøre sig i sit liv som elitesportsudøver. Heldigvis er der først og fremmest en masse gode oplevelser forude, forklarer Lisa Kjær Gjessing, inden hun afslutter:

- PL 2020 har igennem alle årene været mit helt store mål, og det er det selvfølgelig stadig. Det ville da være fantastisk at skulle dele det med Adam.

 

Elitechefen: Adam har gode PL-muligheder

- Der er ingen tvivl om, at Adam har et sportsligt udviklingspotentiale, som gør, at han har mulighed for at kvalificere sig til PL. Men det er også vigtigt at holde sig for øje, at han stadig er relativt ny i sporten og ikke kommer med en stor erfaring til de afgørende kvalificeringskampe. Men bliver kampene afgjort på det sportslige talent, så har Adam afgjort en god chance for at kvalificere sig til PL, udtaler elitechef i Parasport Danmark Michael Møllgaard Nielsen.

Han ser også det gode træningsmiljø i Aarhus som en væsentlig faktor i Adam Juel Cartons udvikling:

- Hans indstilling og fighterhjerte er drivkraften, samtidig med at han er god til at benytte sig af den erfaring, som Lisa og Bjarne besidder. Det har allerede nu bragt ham langt. En af Adams kompetencer er, at han kan tilpasse sig og få maksimalt udbytte af sine træningsmakkere og miljøet i den daglige træning i Elite Vest.