Parasport Danmark logo hvid.png

DM i rekruttering sætter gang i inklusionen

De 10 finalister ved DM i rekruttering er i fuld gang med deres parasport-initiativer. KIFU har startet karate og e-sport i samarbejde med almenidrætten og Svendborg Basketball Club har oprettet både et basket- og et cheerleaderhold.

DM i rekruttering sætter gang i inklusionen

For første gang nogensinde afholder Parasport Danmark DM i rekruttering. Tilbage i april blev der udvalgt ti finalister, som nu er i fuld gang med at bringe deres rekrutteringsidéer til live ude i de danske idrætsforeninger. Konkurrencen er nu over halvvejs gennem rekrutteringsperioden, og til marts næste år skal der kåres en vinder.

De ti klubber har fået frie tøjler til at igangsætte deres nye tiltag, og mange er forskellige steder i processen. Nogle af klubberne har tilbudt parasport før, mens andre er helt grønne på området. Fælles for alle er en stor interesse for at blive en mere åben og inkluderende forening.

KIFU bygger bro til almenidrætten

En af de klubber som allerede har oplevet stor succes med deres nye tiltag, er Københavns Idrætsforening for Udviklingshæmmede. KIFU deltager med et rekrutteringstiltag, der handler om at bygge bro til det almene idrætsliv. Foreningen har gennem de seneste sæsoner haft vokseværk, og derfor har de lagt en ekstra indsats for at kunne tilbyde mere idræt. Dette grundlagde idéen til at lave brobygning til det almene idrætsliv.

KIFU har aldrig tidligere tilbudt et hold, der er fuldt integreret i almenidrætten, men processen var ganske simpel. Efter et møde med karateklubben, Kyokushinkai, blev de sammen enige om at realisere det nye tiltag.

- Tanken med at bygge bro til almenidrætten er, at børnene og de unge i karateklubben lærer vores medlemmer og deres handicap at kende. Vi ønsker at skabe et hold, hvor man er fælles om interessen for idrætten, og et sted hvor man ikke bliver set ned på, fordi man har et handicap, fortæller Sarah Forsberg der er projektkoordinator hos KIFU.

- Vores medlemmer er enormt dygtige til at indgå på holdet. De børn og unge der i forvejen går på holdet og som ikke har et handicap, har været så søde og hjælpsomme overfor vores medlemmer. Det har været ret fantastisk at opleve.
Succesen med karateholdet har sat skub i flere rekrutteringstiltag hos KIFU. Blandt andet har de netop opstartet deres første e-sportshold, der er åbent for alle aldersgrupper. Interessen for holdet har været stor, og KIFU har valgt at inkludere børn på holdet, der ikke har et handicap grundet succesen med brobygningen gennem karateholdet.

Wild Rabbits-succes i Svendborg

En af finalisterne, der også har positive resultater med deres rekrutteringsindsats, er Svendborg Basketball Club, der har samarbejdet med en lokal skole, for at få de helt rigtige medlemmer ind i klubben. Sidste sæson tilbød klubben for første gang Wild Rabbits, som er et basketballhold for børn med særlige behov, og nu har de klubben udvidet med danse- og cheerleaderholdet Wild Rabbits Dancing.

De to Wild Rabbits-hold er opstartet i samarbejde med Byhaveskolen, som er en kommunal folkeskole for børn med særlige behov i Svendborg. For Rasmus Klein-Døssing, der er konsulent på skolen, går samarbejdet mellem foreningen og skolen op i en højere enhed:

- Byhaveskolen og Svendborg Basketball Club har samarbejdet i etableringen af fritidstilbuddet. Derved har der været en direkte linje mellem foreningen, der skal drive tilbuddet og en skole, der arbejder med målgruppen i hverdagen.

Det nye dansehold træner på samme tid som Wild Rabbits basketball-holdet. Det er for at skabe samarbejde og fællesskab på tværs af de to hold, men ønsket er også at børnene bliver en del af klubbens andre tiltag:

- Vi vil gerne have, at de deltagende børn oplever en stor grad af fællesskab, fordi vi tror på, at oplevelser er bedre, når der er nogen at dele dem med. At se hvordan børnene er på fornavn med ligaspillerne, og at ligaspillerne også kan huske deres navne, det bekræfter, at de får et særligt og meget betydningsfuldt fællesskab på tværs af klubben, fortæller Rasmus.

Til foråret skal vinderen kåres

Ude i klubberne er rekrutteringen i fuld gang, og projektleder på DM i rekruttering, Line Damkær Kruse, fra Parasport Danmark glæder sig over at se klubbernes store gå på mod og engagement i projektet.

- Som en del af konkurrencen har foreningerne fået stor frihed til selv at organisere sin rekruttingsindsats, og de har haft mulighed for at afprøve initiativer, som kunne passe ind hos dem. Det har været spændende at følge tiltagene udvikle sig og at sparre med klubberne undervejs.

Når rekrutteringsperioden slutter i marts 2020, skal sidste fase af konkurrencen sættes i gang. Her skal de ti finalister dyste gennem en digital afstemning.

- Den digitale afstemning er en central del af sidste fase, for det er der vi har mulighed for at sprede de gode budskaber. De tre foreninger der får flest stemmer, går videre til en jury, som kårer den endelige vinder. Derfor handler det selvfølgelig for foreningerne om at få delt afstemningen vidt og bred i håb om at høste stemmer.

DM i rekruttering

DM i rekruttering er en konkurrence hvor 10 foreninger dyster om at lave det bedste rekrutteringsinitiativ i parasportregi. Klubberne får støtte og sparring af Parasport Danmark. Vinderen findes i foråret 2020, og modtager 25.000 kr.