Parasport Danmark logo hvid.png

Da Vanløse vandt

Vanløse Floorballs handicap-hold spiller med i den almindelige Danmarksturnering. Vi var med, da de vandt deres første kamp nogensinde.

Da Vanløse vandt
Foto: Thomas Sjørup

- Vi har ikke vundet en kamp i tre sæsoner, fortæller Claus ”Rusten” Cubbin under opvarmningen i Vanløse Hallen. Det gør ikke den 37-årige Vanløse-spiller noget.

- Det er fedt bare at få lov til at spille kampe. Selv om jeg bor langt væk og skifter fire tog for at komme herind, så ser jeg stadig frem til at komme hver gang.

Claus Cubbin spiller på Vanløse Floorballs fjerdehold, der er et særligt hold for mennesker med udviklingshandicap. Holdet er etableret som et samarbejde mellem Vanløse Floorball og Lavuk, som er en række tilbud for mennesker med udviklingshandicap, og de spiller på tredje sæson i den almindelige Danmarksturnerings serie 1 øst.

Her har de, som ”Rusten” fortæller, aldrig vundet en kamp.

- Det paradoksale er, at de kommer hver eneste gang. Og de tror på, at de kan vinde. Og det gør man jo kun, fordi man synes det er fedt, fortæller træner og leder Brian Samsboe, en lav, tæt mand, med tykke briller og et fast og roligt gemyt.

Han får løn af Lavuk for tage sig af holdet, og både han og Vanløse Floorball-formand Merete Øverup fortæller, at det er en forudsætning for at holdet findes og fungerer så godt som det gør.

- Jeg er rigtig glad for samarbejdet med Lavuk, for ellers tror jeg ikke vi ville kunne løfte opgaven. Det er jo nogle spillere der kræver pædagogisk støtte, og der er det vigtigt at der er en som Brian, der får løn og kan lægge de timer i det. Og så kan vi f.eks. hjælpe med at sende ham på trænerkurser, siger Merete Øverup

Gode tabere

Denne søndag aften spiller holdet hjemme mod Glostrup Goblins Floorball Club, og træneren forudser en lige kamp. Dem er der blevet flere og flere af over de tre sæsoner.

- I de første år tabte vi stort, men nu kan vi spille næsten lige op med mange af holdene. Vi taber med 1, 2, 3 mål, men vi scorer altid, siger Brian Samsboe, mens spillerne skyder på mål i den ene ende af hallen.

Holdet var oprindeligt et aktivitetstilbud i Lavuk, men blev for en håndfuld år siden en del af Vanløse Floorball for at få bedre træningsfaciliteter. Her trænede de som motionshold i nogle år, indtil klubbens daværende formand foreslog, at de stillede op i den almindelige Danmarksturnering.

- Så prøvede jeg at forberede spillerne så godt som jeg kunne på en hård udfordring – som de tog til sig, siger Brian Samsboe.

- Hvordan forberedte du dem?

- Jeg har bare stået standhaftigt og sagt, jeg er der, og jeg skal nok hjælpe jer og tage øretæverne med jer, og jeg tror på jer. De havde kamptræning fra halhockey, men var vant til at vinde. Da de tabte meget i første sæson, tænkte jeg, at det nok var slut. Men så kom de og spurgte, hvornår sæsonen startede igen.

Holdet træner to gange om ugen, én gang i Lavuk-regi, og én gang i klubben, og spiller kampe i weekenden, og over årene har spillerne udviklet sig enormt.

- Det er kommet i etaper. Først var det bare at være på den store bane og lære at lave pasninger, som nu skulle være dobbelt så hårde, men lige så præcise. Nu er vi så begyndt at arbejde med det taktiske. Med brudzoner og hvordan vi kan styre kamp, når vi ikke har bolden og den slags, fortæller Brian Samsboe.

Den vellykkede inklusion

Og da kampen først går i gang, er det tydeligt at Vanløsespillerne sagtens kan være med. De dominerer fra start og lægger tryk på, mens Glostrup står lavt og truer på omstillinger og løse bolde op til deres hurtige 10’er.

Hjemmeholdet har desuden den klare fordel, at de stiller med to kæder, som de skifter flittigt mellem, mens Glostrup kun lige kan stille hold. Det begynder at kunne mærkes mod slutningen af første periode, hvor Vanløse får udbytte af dominansen, og vender 1-2 til 3-2.

- Vi skal have dem ud og løbe med nogle afleveringer, for så går de døde, lyder peptalen fra træneren i pausen.

Paraholdet er i dag blevet suppleret med tre spillere fra klubbens motionshold og en u-17 målmand, så de kan stille med to 6-mands kæder. Motionsspillerne er ikke nødvendigvis bedre end Lavuk-spillerne, men de bidrager med ro på holdet.

- Brian siger, at vi er gode for dem at støtte sig op af, og jeg tager hans ord for det. Men man skal ikke undervurdere dem, de har spille floorball i mange år, fortæller Jørgen Rønnow fra motionsholdet.

Motionsspillerne er et eksempel på hvor godt inklusionen i klubben efterhånden fungerer. Et par af paraspillerne har også været oppe at spille med klubbens tredjehold.

- Vi vil gerne være en floorball klub for alle, og jeg synes det er fedt at have holdet i klubben og fantastisk at de spiller med i serie 1. Det er også dejligt, at nogle af vores motionsspillere spiller med. Brian skriver jo ud i vores Facebook-gruppe, når de mangler spillere, og der er masser af opbakning, siger Vanløse Floorball-formand Merete Øverup.

Første sejr!

Anden periode fortsætter som første sluttede. Vanløse trækker fra med et par hurtige mål, og bagud 5-2 begynder Glostrupsspillerne at få skader. Først må en spiller humpe ud efter en takling, og senere slår deres målmand hånden ved en scoring. Efter et længere spilstop vender han tilbage på banen, men med en mand i undertal er det spil til et mål, og da anden periode fløjtes af, er Vanløse foran 9-3.

Stemningen er høj i Vanløselejren inden tredje og sidste periode.

- Vi skal bare holde den føring i sidste periode, bare lave nogle flere mål, siger Claus Cubbin.

- Ja. Bare lave tre, fire mål i den sidste periode, så kører det, siger Tom Madsen.

- 10 mål, siger Rasmus Sejr med et grin.

Men der bliver ingen tredje periode. Glostrup-holdet forføjer sig til omklædningsrummet, og da de vender tilbage, er det med beskeden om, at de trækker sig. De kan ikke længere stille hold.

Og sådan går det til at Vanløse Floorballs fjerdehold vinder deres første kamp i Danmarksturneringen nogensinde.

Sejren føles bare ikke så sød som den burde. Spillerne giver lavmælt og bandende udtryk for deres frustrationer. Alle ville helst have spillet tredje periode med, og vinde kampen rigtigt.

Venskaberne er vigtigst

At vinde en kamp er selvfølgelig en milepæl for paraholdet. Men det er langt fra det vigtigste for spillerne. Det er det at blive bedre. At spille i den rigtige turnering. Det er kammeratskabet og oplevelserne.

- Det her er deres liv, deres sport, deres holdepunkt. Og drengene holder jo sammen, de holder fester på kryds og tværs. Og der er også en lille gruppe på 5-6 stykker som ikke spiller i de her kampe, men som er med og er en lige så stor en del af holdet, fortæller Brian Samsboe.

Nogle af spillerne er desuden blevet så gode, at de er inde over Special Olympics landsholdet, og dermed har mulighed for at deltage ved internationale floorball-stævner. Det gælder blandt andet Claus ”Rusten” Cubbin, og hans gode ven, 22-årige Rasmus Sejr.

- Vi har været i Ukraine sammen og i Østrig to gange. Det fede er at lov til at vinde nogle kampe, men også at være sammen uden for kampene, fortæller Claus Cubbin, og fortæller om en gang han skulle overnatte hos kammeraten.  

- Vi skulle være i lufthavnen klokken syv om morgenen, men jeg bor langt væk. Så Rasmus sagde straks, at jeg kunne sove hos ham. Han skulle bare lige hjem og spørge først. Men det gik fint, og man hjælper hinanden. Det er fedt.

- Ja, siger Rasmus, der på grund af sin cebrale parese, er en mand af få ord.

 

”Hvad skal vi råbe?”

Da holdet samles nede ved det ene mål, er den dårlige stemning væk.

– Hvad skal vi råbe? Jeg kan ikke huske det, spørger én af spillerne i sjov. Men de ved det godt. Alle spillere på alle hold i hele Danmark ved det. De råber triumferende højt:

- HVEM VAR DET DER VANDT I DAG, DET VAR DEM FRA VANLØSE AF. HEY! HEY! HEY!

Så kommer det, som en forkølet eftertanke fra Claus ”Rusten” Cubbin: - Store patter!

- Jeg kunne ikke lade være, griner han.

 

 

”Man må godt skubbe til en med et handicap”

Vanløse Floorballs parahold deltager i den almindelige Danmarksturnering, og det har de andre klubber i serie 1 øst taget imod.

- Vi oplever tit, at en modstander kommer og siger, at det her er livsbekræftende og fedt at se. Måske har han en bror, der også har et eller andet. Det er fedt at få brudt tabuerne, fortæller Vanløsetræner Brian Samsboe.

- De første sæsoner stod modstanderen og kiggede og tænkte, ”hvad fanden sker der her”. Så trak de sig lidt i kampene, fordi de ikke vidste hvordan de skulle spille mod os. Så kom vi ofte foran, Indtil de fandt ud af, at man godt kan skubbe til med et handicap.

Dagens modstander, Glostrup Goblins, bakker også op om paraholdet.

- Det er fedt at der er hold i Storkøbenhavn til dem. Og de kan spille med, kan du se, så det er fint, siger Glostrups Steffen Petersen.           

 

 

Vanløse Floorballs parahold

Vanløse Floorballs fjerdehold er et parahold, der spiller i den almindelige Danmarksturnering.

Holdet er etableret i samarbejde med Lavuk, en række tilbud for mennesker med udviklingshandicap, men er åbent for alle med fysiske eller psykiske udviklingshandicap.

www.vanlosefloorball.dk

www.lavuk.org