Parasport Danmark logo hvid.png

Kort Sport

Kort Sport
Michael Jørgensen og Kim Klüver Christiansen ved DM i cykling. Foto: Sonni K. Frederiksen

Cykling: Overlegent DM-guld til Michael Jørgensen

DM i paracykling blev afviklet søndag den 16. juni på Langeland. 32 ryttere stillede til start på tværs af ni klasser, hvor særligt MH4-klassen var tungt besat med 13 deltagere, heriblandt Danmarks bedste internationale kort, Michael Jørgensen og Kim Klüver Christiansen.

Her imponerede verdensranglistens nummer fem, Michael Jørgensen. Han sejrede i enkeltstarten, efter at have gennemført de tre omgange med ca. 40 km/t, og igen suverænt i linjeløbet, mens Kim Klüver Christiansen og Anders Themsen måtte tage til takke med sølv og bronze.

Enkeltstart og linjeløb gav sammenlagt fire vindere i håndcykelklassen og C-klassen, der må bære Dannebrogstrikoten det kommende år:
• Lykke Koefoed i kvindernes C-rytter klasse
• Niels Olsen i herrernes C-rytter klasse
• Camilla Madsen i kvindernes håndcykelklasse
• Michael Jørgensen i herrernes håndcykelklasse

Cykling: Maraton-verdensrekord til Michael Jørgensen

Michael Jørgensen blev i juli den hurtigste håndcykelrytter på maratondistancen nogensinde. 

Ved Internationaler Rollstuhlmarathon Heidelberg krydsede danskeren de 42,195 km i tiden 57:06 min - 34 sekunder hurtigere end den tidligere verdensrekord fra 2017.

- Jeg får stadig gåsehud, når jeg ser billeder eller tænker på i går. Det er så vildt, siger Michael Jørgensen, der til efteråret skal repræsentere Danmark ved VM i paracykling.

Ridning: Ny makker til dobbelt verdensmester

Danmarks bedste paradressurrytter, Stinne Tange, skal i fremtiden forsøge at ride medaljer hjem på den 5-årige vallak Blue Hors Soletto.

Den dobbelte verdensmester måtte for nyligt pensionere sin hest Smarties efter en flot fælles karriere, men har gennem de seneste måneder prøvet forskellige heste på dressur- og avlscentret Blue Hors.
Her fandt hun det perfekte match i Soletto.

- Jeg er mega stolt og beæret over at få så talentfuld en hest stillet til min rådighed. Mange vil måske undre sig over, at jeg har valgt så ung en hest, men han er godmodig og tillidsfuld, og jeg følte mig fra starten tryg og godt tilpas på ham, siger Stinna Tange.

Det er især mentaliteten, der er med til at definere den gode parahest.

Stinna Tange med sin nye makker Blue Hors Soletto.
Stinna Tange med sin nye makker Blue Hors Soletto.

Det handler om at få samspillet mellem hest og rytter til at gå op i en højere enhed, så hesten udfører dressurøvelserne korrekt. I Stinnas tilfælde rider hun fx med to piske, og det har Soletto taget utrolig godt imod.

Stinna Tange og Soletto forventes at være klar til at ride stævner til foråret.

Svømning: Dansk Europarekord - i 10 minutter

Med tiden 10.50,26 satte parasvømmer Amalie Vinther europarekord i 800 meter fri ved juni måneds World Series-stævne i Berlin. Hun fik dog kun lov til at beholde den i ti minutter, da den blev slået i heatet efter.

Det danske hold bestod i alt af fire svømmere. De tre VM-kvalificerede; Niels Korfitz Mortensen, Amalie Vinther og Laura Martens Christensen samt Emma Oldager.

Det blev til flere fine præstationer fra de danske svømmere. Niels Korfitz Mortensen svømmede sig til tre finaler i 100 m ryg, 100 m fly og 50 m ryg, mens Amalie Vinther svømmede sig i finalen i 400 m fri. Laura Martens Christensen satte dansk rekord i 50 ryg, og Emma Oldager personlig rekord i 100 m fri.

Albin Vognsen der scorede to mål i sin debut.
Albin Vognsen der scorede to mål i sin debut.

El-hockey: 12-årig i flot international debut

Tredje udgave af Nordic Champions League i el-hockey blev afholdt i starten af juni, med deltagelse af de bedste hold fra Danmark, Norge og Sverige.
IFAH Stockholm vandt for tredje år i træk turneringen, mens de to danske hold, Aarhus Rolling Tigers 1 og 2, endte på henholdsvis fjerde og femte pladsen.

Mest interessant i et dansk perspektiv var det, at Jakob Dahl fra Aarhus 1 blev valgt til turneringens MVP, og at den kun 12-årige Albin Vognsen fra Helgenæs fik debut for samme hold.

Debutanten spillede ganske uimponeret og scorede to mål i løbet af turneringen.


Atletik: Suveræn dansk verdensrekord i 10 km

Christoffer Vienberg havde diamanter i benene, da han i juni distancerede den 14 år gamle verdensrekord på 10.000 m for personer med spastisk lammelse (klasse T37) med hele fem minutter og 23 sekunder. Det skete da han til banestævnet TRACKS 7 i Aalborg krydsede målstregen i tiden 32:49.50.

- Det betyder meget for mig, og jeg er oprigtigt stolt. De her resultater viser, hvor langt man kan komme med vilje og stædighed, sagde 24-årige Christoffer Vienberg, der nu er verdens hurtigste på både 5.000 m og 10.000 m i sin klasse.

Satsningen på de længere løbedistancer har dog en pris for Christoffer Vienberg. Trods sit åbenlyse talent kandiderer han ikke til den danske trup til de Paralympiske Lege i Tokyo 2020, hvor 1500 m er den længste distance i T37-klassen.

- Jeg føler, at det rigtige for mig er at satse på det, jeg er bedst til, lyder det fra Christoffer Vienberg.

Christoffer Vienberg efter at han slog verdensrekorden på 10.000 meter med hele 5 minutter og 23 sekunder.
Christoffer Vienberg efter at han slog verdensrekorden på 10.000 meter med hele 5 minutter og 23 sekunder.


Goalball: Kvinderne missede første PL-kval

Kvartfinalen blev endestationen for Danmarks goalballkvinder, da de i juli deltog ved den paralympiske kvalifikationsturnering i Fort Wayne, USA.

Holdet tabte 0-5 til et kinesisk klassemandskab, og dermed blev det ikke til en PL-plads i denne omgang. Holdet får dog en ny chance for at kvalificere sig til Tokyo 2020 til efteråret, når der er EM.

Ridning: Suveræne nordiske mestre

Tobias Thorning Jørgensen, Caroline Cecilie Nielsen, Camilla Christensen og Line Thorning Jørgensen genvandt overlegent NM-guldet foran Norge og Sverige ved de Nordiske og Baltiske Mesterskaber på Vilhelmsborg sidst i juni.

Landstræner Astrid Gemal kvitterede for det flotte resultat ved at udtage samme fire ryttere til august måneds EM i paradressur.

Triatlon: Flot fjerdeplads til Sebastian Jensen

Danske Sebastian Jensen og færøske Hávard Vatnhamar tog deres første point i PL-kvalifikationen, da de midt i juli deltog i Paratriathlon World Cup i canadiske Magog.

Bedst gik det for Sebastian Jensen der placerede sig på en flot 4. plads, 40 sek. fra podiet. Hárvard Vatnhamar blev nr. 13.


Stor tv-dækning af PL

21 discipliner fra 19 sportsgrene bliver transmitteret live fra de Paralympiske Lege i Tokyo. For første gang i PL-historien bliver der bl.a. mulighed for at se de stærke danske dressurryttere i aktion. Til sammenligning blev der sendt live fra 12 sportsgrene ved PL i Rio 2016.


Præcisionsorientering: Dansk femteplads ved VM

Danmark havde fem deltagere med ved VM i trail-orienteringsløb sidst i juni, heraf fire i præcisionsorientering. Bedst gik det for erfarne Søren Saxtorph (Ballerup OK), der efter en sjette- og en syvendeplads i de to delkonkurrencer fik en samlet femteplads i para-klassen.


Optur

Tokyo-taklinger, tak! Det var vildt, da det danske kørestolsrugby-landshold kvalificerede sig til de Paralympiske Lege på hjemmebanen i Vejle. Det bliver lige så vildt i Tokyo.

Velkommen i verdenseliten, Tobias! Selv uden Stinna Tange Kaastrup imponerede dansk paradressur ved EM. Særligt unge Tobias Thorning Jørgensen, der red sig lige ind i verdenseliten med to guldmedaljer.

Stærkere sammen. Ny samarbejdsaftale mellem parasporten og bordtennisforbundet skal styrke sporten og inklusionen. Mere af det, tak.

Der var mange hårde tacklinger på banen i Vejle, da EM i kørestolsrugby løb af stablen og Danmark kvalificerede sig til PL i Tokyo. Foto: www.leesfoto.net
Der var mange hårde tacklinger på banen i Vejle, da EM i kørestolsrugby løb af stablen og Danmark kvalificerede sig til PL i Tokyo. Foto: www.leesfoto.net