Parasport Danmark logo hvid.png

En fodboldfeinschmecker på sportsskole

26 børn og 15 frivillige spenderede en uge af deres sommerferie på sport og fællesskab i det vestlige Jylland. Sportsskolen i Varde er populær og vokser år for år.

En fodboldfeinschmecker på sportsskole
Stjernestunder var der mange af til sportsskole i det vestlige Jylland. Her sender en håndfuld af deltagerne en Messi-jubel mod sommerhimlen. Forrest i rækken er det Magnus Borgen Faurby.

Der er langt mellem husene i området, hvor Helle Hallerne ligger, og hvor der midt i juli er sportsskole i Varde. Til gengæld er opbakningen ganske massiv til trods for det tyndt befolkede område.

- Det har overhovedet ikke været svært at finde frivillige hænder, og vi har også klart flere børn i år i forhold til de to tidligere år, siger Stine Mathiasen, som er sportsskoleleder og stolt over tilslutningen.

I løbet af sportsskolens fire dage bliver 26 børn med særlige behov eller fysiske handicaps præsenteret for en lang række discipliner. Børnene har valget mellem fodbold, håndbold og gymnastik/leg som formiddagsdisciplin, mens eftermiddagsprogrammet byder på ridning, svømning og skydning.

På fodboldbanen badet i solskin løber 15-årige Magnus Borgen Fauerby onsdag formiddag stolt rundt i sin bordeauxrøde og blå Barcelona-trøje. Hans livs helt store omdrejningspunkt er fodbold, og interessen bevæger sig over Messi-plakater på væggene derhjemme til en utrolig evne til at huske detaljer om spillerne.

- Bare spørg mig om noget, siger Magnus selvsikkert, mens han ruller en bold under sine gråhvide Nike-støvler.

- Han kan dem alle sammen, og han ved, hvilken dato de har fødselsdag, indskyder Magnus’ bedstefar, der ligesom flere andre bedsteforældre og forældre ser til fra sidelinjen.  

- 24. juni blev Messi 32. Sådan én som Mbappé, han er ung, kun 20 år. Ham kunne Real Madrid godt finde på at købe. Bare husk, at jeg stadig synes, Ronaldo er god, selvom jeg er kæmpe Messi-fan, lyder det fra Magnus, inden han begejstret trisser til skudtræning.

Glæden smitter

Samtlige 15 instruktører og hjælpere på Sportsskolen i Varde er ulønnede.

- Min far har været frivillig i de tidligere år, og jeg kunne se på ham, at det har været en fed oplevelse, så på den måde blev jeg revet med, og jeg elsker at se de her børn være glade og bruge deres energi på sport, siger Rikke Schultz, som er frivillig og fodboldtræner, og fortsætter: 

- Glæden smitter, tror jeg. Min mor er her faktisk også, og det rygtes jo, når der er noget, som er værd at bruge sin tid på. 

Sportsskoleleder Stine Mathiasen nyder at bruge en uge af sin sommerferie med børnene på sporstolen.
Sportsskoleleder Stine Mathiasen nyder at bruge en uge af sin sommerferie med børnene på sporstolen.

- Det er meget karakteristisk for foreningerne og menneskerne her i lokalområdet, at der er rigtig god opbakning og aldrig besvær med at finde frivillige hænder. Det er fantastisk at være en del af, og jeg bruger gerne en uge af min sommerferie på det. Jeg kan faktisk ikke rigtig undvære det, tilføjer sportsskoleleder Stine Mathiasen.

Inde i én af hallerne, hvor der dyrkes og leges gymnastik, er glæden også gennemtrængende. På bænken langs væggen sidder Lis Jensen med sit barnebarn Bertram Madsen, som er hjerneskadet. Hans udvikling går langsomt i den rigtige retning, og han nyder tydeligt at blive løftet rundt og afprøve aktiviteterne.

- Vi kan se en klar fremgang i forhold til sidste år, hvor vi også var her. Der er ikke mange muligheder for børn som Bertram, så det tager vi imod med kyshånd. Her får han brugt sin krop og kommer ud blandt andre børn, og det har en stor værdi, siger Lis Jensen, som træner Bertram sammen med Bertrams mor hver eneste dag året rundt.

- Så det er også fantastisk for os at mærke den støtte og det engagement, som de frivillige har her på sportsskolen. Det er et ekstra krydderi på tilværelsen for os alle. Du kan se, hvor meget han smiler, når han er her, fortsætter Lis Jensen.

Venskaber på kryds og tværs

Til skudtræning på grønsværen jagter Magnus Borgen Fauerby en hastighedsrekord og tordner læderkuglen i nettet, hvorefter et display bag målet viser 67 km/timen, og et par sejrsvante arme ryger i vejret.

- Det er faktisk ét af mine allerhårdeste skud nogensinde. Men jeg har også øvet mig, pointerer han.

Det er tredje år, at der afholdes sportsskole i Varde, som arrangeres i et samarbejde mellem Parasport Danmark og Helle Skytteforening, mens en lang række andre lokale foreninger også er involveret.

- Jeg kan da blive helt stolt. Vigtigst af alt, så lærer børnene så meget af sådan en uge her, og de danner venskaber på kryds og tværs. Vi kan mærke en tydelig forandring, som dagene går: I begyndelsen skal mange lige se hinanden an og er måske lidt tilbageholdende, mens der som dagene går opstår et super godt sammenhold, forklarer sportsskoleleder Stine Mathiasen, der selv er frivillig for tredje år i streg.

Skal Magnus Borgen Faurby i Barcelona-trøjen sætte ord på oplevelsen, så handler det også om glæden ved sport og fællesskab:

- Jeg kan bare rigtig godt lide at score mål og være angriber. Sådan er det. Når jeg er her, så får jeg hurtigt nye venner, og det er bare fedt at gøre noget, som man bliver rigtig glad af. Du kan godt skrive ned, at jeg også kommer næste år, slutter den 15-årige sportsskoledeltager og fodboldfeinschmecker.

Sportskoler

Syv steder i Danmark var der igen i år sportsskoler for børn i skolealderen med handicap eller funktionsnedsættelse. Skolerne blev afholdt i skolernes sommerferie og varede fire dage hver. Skolerne var arrangeret af lokale idrætsforeninger i samarbejde med Parasport Danmark.