Parasport Danmark logo hvid.png

Triatlon

Paratriatlon i Danmark fungerer i et samarbejde mellem Dansk Triatlon Forbund og Parasport Danmark. Triatlon er en multisport, der kan dyrkes af alle fra ungdom til senior og af atleter med mange forskellige handicap.

Der er mulighed for træning i de lokale klubber, og der er en række triatlonstævner rundt om i Danmark, hvor paratriatleter kan deltage. På klub- og konkurrenceniveau ses der i dag kun atleter med fysiske funktionsnedsættelser og synshandicap. Som i alle andre handicapidrætter er der et mindstehandicap, der skal opfyldes.

Paratriatlet iført dannebrog trikot

I paratriatlon deltager para-atleter under de samme grundvilkår som andre triatleter i træning og konkurrence. Der er en række forskellige distancer, man kan konkurrere i på breddeniveau i både Danmark og udlandet.
Paratriatleter deltager på lige fod med andre atleter i løb og stævner. Den officielle ITU-distance i paratri er sprinten 750 m – 20 km – 5 km, men paratriatleter kan deltage i alle distancer op til Ironman.

Klassifikation
I paratriatlon opereres der med en funktionsopdeling i fem PT-klasser blandt atleterne, som er forskellig fra den aldersgruppeopdeling, der anvendes i triatlonverdenen. Det betyder, at der forud for en konkurrence er foregået en fysisk/funktionel vurdering af den enkelte atlets styrke og bevægelighed.

I hver bevægelses- og muskeltest tildeles paratriatleten en score (0-5). En særlig omregning tildeler hertil point i forhold til den enkelte muskelgruppes betydning i de tre idrætter i triatlon. Den samlede score placerer paratriatleten i en af fem PT-klasser.

  • PT1: Kørestolsbrugere, hvor muskelstyrke og funktion hæmmer atleten i at cykle og løbe
  • PT2: Årsag til funktionsnedsættelse kan være medfødt arm-/bendefekt, amputation, muskelsygdom
  • PT3: Årsag til funktionsnedsættelse kan være medfødt arm-/bendefekt, amputation, muskelsygdom. Atleterne må benytte godkendte støtteredskaber som krykker, stokke og proteser
  • PT4: Årsag til funktionsnedsættelse kan være medfødt arm-/bendefekt, amputation, muskelsygdom. Atleterne må benytte godkendte støtteredskaber som krykker, stokke og proteser
  • PT5: Helt blind eller synshandicappet defineret ud fra den medicinske klassificering B1, B2, B3

Der er mulighed for tilpasninger på cykel- og løbedelen afhængig af den klasse, paratriatleten placeres i.

KONTAKT

Anders Dehlholm, kontaktperson i Parasport Danmark
Mail: ade@parasport.dk
Tlf: 20 32 42 26