Parasport Danmark logo hvid.png

'WeThe15': Den paralympiske bevægelse vil skabe en bedre verden

PL i Tokyo er startskuddet til en global kampagne, der vil mobilisere og sætte fokus på de 15 procent af verdens befolkning, som har et handicap.

Bag WeThe15-kampagnen står den Internationale Paralympiske Komité (IPC), der har allieret sig med ledende internationale organisationer som WHO, FN Human Rights, UNESCO og International Disability Alliance med ambitionen om at skabe verdenshistoriens største menneskerettighedsbevægelse for de 15 procent af jordens befolkning, der har et handicap. Det svarer til 1,2 mia. mennesker, der i mange sammenhænge er marginaliseret.

Parasport Danmark, der er national paralympisk komité i Danmark, er gået sammen med Danske Handicaporganisationer (DH) og Videnscenter om handicap om at sikre kampagnen et godt afsæt i Danmark. John Petersson, der er formand for Parasport Danmark, ser et stort og vigtigt potentiale i WeThe15.

– Sportsbegivenheder som de Paralympiske Lege er allerede med til at ændre verdens opfattelse af mennesker med handicap. Men det er kun hvert fjerde år. Med WeThe15-kampagnen får vi et vedvarende globalt initiativ, der skal udnytte momentum fra PL i Tokyo til at samle handicapbevægelsen om at øge synligheden af mennesker med handicap og nedbryde barrierer for inklusion i samfundet. Det er jeg glad for, at vi også i Danmark kan bakke op om, siger John Petersson.

Tiårig kampagne
I tråd med FN’s 2030-agenda for bæredygtig udvikling vil WeThe15 over de næste ti år sætte mennesker med handicap i centrum for diversitets- og inklusionsdebatten, forbedre adgangen til hjælpemidler og drive teknologiske fremskridt samt forpligte regeringer, organisationer og virksomheder til at samarbejde om at skabe bedre muligheder.

Under de Paralympiske Lege i Tokyo vil kampagnen blive fremhævet i både åbningsceremonien og afslutningsceremonien, og atleter vil være med til at synliggøre WeThe15 gennem forskellige initiativer.

Kampagnens hashtag er #WeThe15, og den officielle hjemmeside er https://www.wethe15.org/

’WeThe15’ får hele verden til at lyse lilla for mennesker med handicap

Colosseum, Niagara Falls, London Eye og Industriens Hus i København er blandt flere end 115 vartegn i 30+ lande, der er klædt i lilla torsdag den 19. august for at støtte op om WeThe15. Lilla er den internationale farve for handicap.

Se hele listen over landmarks, der deltager i den globale light-up her.