Parasport Danmark logo hvid.png

Svømning

Svømning i Parasport Danmark

Svømning er en af de mest udbredte idrætter blandt mennesker med handicap eller særlige behov i Danmark, og parasport- og svømmeklubber har tilbud over hele landet. Typisk er tilbuddene i paraklubberne orienteret mod bredde- og motionssvømning, mens den mere elitære konkurrencesvømning er koncentreret i almenidrættens svømmeklubber.

Svømning er en populær parasport for børn, unge og voksne, og kan dyrkes af alle uanset handicap og niveau. Svømmere med udviklingshandicap, herunder den voksende gruppe af personer med fx ADHD og autisme, har stor glæde af at bevæge sig i vand, samt af de faste rammer i svømningen og det sociale samvær der er på holdene.

Mange svømmere med fysisk handicap oplever en øget bevægelsesfrihed i vandet, og samtidig kan svømning i varmt vand virke lindrende. Svømmere med synshandicap lærer hurtigt at orientere sig i svømmehallen og bevæge sig frit og trygt i vandet. Især for helt blinde svømmere kan en inddeling af bassinet med banetove være til stor gavn.

Parasvømning kan dyrkes på både elite- og breddeniveau, samt i særlige tilbud som f.eks. varmtvandssvømning og Halliwick-svømning. Inden for konkurrencesvømning findes der talenthold og landshold, som deltager ved internationale stævner. Derudover arbejder vi på at skabe endnu flere tilbud, så flere børn med handicap lærer at svømme. 

Klassifikation
Det internationale konkurrenceniveau er højt, og svømmerne er klassificeret i 16 klasser efter typen og graden af handicap: 10 klasser for atleter med fysiske handicap, tre klasser for atleter med synshandicap og tre klasser for atleter med udviklingshandicap (én for svømmere med udviklingshæmning, én for svømmere med Downs Syndrom og én for svømmere med autisme og lignende diagnoser). Til nationale stævner lægger klassificeringen sig op ad den internationale model, og derudover er særlige juniorklasser.

Stævner
Der afvikles en række regionale stævner hvert år med løb for både begyndere og erfarne, samt et årligt forbundsmesterskab. Vores talent- og landshold deltager i både nationale og internationale stævner som fx European Para Youth Games, Special Olympics-stævner og mesterskaber som EM, VM og de Paralympiske Lege. Danmark har stolte elitetraditioner i parasvømning og har hentet mange internationale medaljer.

KONTAKT

Idrætskontakt Anne-Dorte Andersen
Mail: ada@parasport.dk  Tlf: 21 34 44 24

Idrætsudvalget ved Lars Mejer Frederiksen
Mail: lmf@parasport.dk

Hvem skal du kontakte?
Idrætsudvalget står for administration og udvikling af idrætterne i Parasport Danmark og er den primære kontakt for medlemsklubber og personer, der har spørgsmål om fx turneringsvirksomhed og landsmøder.

Idrætskontakten er idrætsudvalgets primære indgang til Parasport Danmarks organisation og kontakt ift. talent- og landsholdsaktiviteter. Vil jeres klub gerne starte tilbud op, eller vil du selv gerne i gang med at svømme, kan du også rette henvendelse til idrætskontakten.

KLASSIFIKATIONSMASTERLISTER

Internationalt