Tilgængelighed  |  RSS | Print side |

Forside | Idrætter | Klubber | Aktiviteter | Børn & Unge | Kalender | Sponsor | Parasport Danmark | Kontakt

Foto

Magnus Nielsen i Hemsedal i uge 17, 2017. Privat Foto
Magnus Nielsen i Hemsedal i uge 17, 2017. Privat Foto
 

15-årige Magnus med rygmarvsbrok er sitskiløber

Opdateret d. 01-06-2017

Af Nicolai Madsen, Skiklubben Hareskov
nicolai.madsen.dk@gmail.com

Skiklubben Hareskov har mange seje og dygtige medlemmer, men der er alligevel nogle som skiller sig ud. Magnus Nielsen er en af dem. Han er 15 år og født med rygmarvsbrok, som bl.a. medfører at han har nedsat gangfunktion. Det betyder, at han ikke har mulighed for at styre et par almindelige ski, men heldigvis er Magnus ikke typen som lader udfordringer bestemme, hvad han kan og ikke kan.

 

Magnus Nielsen kommer ud af en skiglad familie og gennem ture med Rygmarvsbrokforeningen fik han og familien åbnet øjnene op for, at det med at være af sted på ski, det var noget Magnus sagtens kunne være en del af.

 

- Det at have et fysisk handicap kan af og til være en svær størrelse. Der er mange ting, man ikke kan, og når en familie bliver ramt af en eller anden form for handicap, skal de fra første færd have at vide, at alt stopper ikke med det. Det er en svær øvelse ikke bare for personen med det fysiske handicap, men også for familien som helhed, ikke at lade sig være begrænset af hvad der umiddelbart virker næsten håbløst. Her er alpint skiløb et godt eksempel. Først spørger man sig selv: Hvordan skal man kunne dyrke skiløb, når man har nedsat og manglende følelse i halvdelen af sine ben? Men med en åben tilgang kan det der måske i første omgang virker uoverkommeligt, vendes til et personligt mål, noget udviklende og i sidste ende til noget yderst positivt og motiverende. Måske det ikke er helt muligt at dyrke skiløbet på traditionel vis, men Magnus har i den grad bevist, at man sagtens kan være sammen om en skiferie et handicap til trods. Jeg kan ikke andet end at blive stolt, når min søn formår at overkomme udfordringer, de fleste ikke engang vil kunne sætte sig ind i, siger Magnus' far.

 

Konstant udvikling

Træerne vokser ikke ind i himlen, og Magnus Nielsen har skulle arbejde hårdt og arbejder stadig hårdt for at knække sitskiens kode fuldt ud. Han startede ud med at dyrke skisporten i en biski, hvor han ikke selv stod for at styre skien. Biskien var en god måde at vække Magnus’ interessen for skisporten, og som 12-årig havde Magnus sin sidste tur i biskien - nu var det blevet tid til at tage sporten i egne hænder.

 

At lære at kontrollere en sitski er ikke nogen let opgave. Det er forbundet med rigtig mange styrt og hårde slag, da det for det første er svært at tage fra, men også fordi man ikke kun falder med sin egen vægt, men også med den tunge sitskis vægt. For Magnus har det derfor været altafgørende, at han har haft adgang til ikke blot en fantastisk træner, men også et godt forbillede i form af Tina Andrea Møller, som selv har rygmarvsbrok og er dygtig sitskier.

 

- Tina Andrea var den der satte det hele i gang for mig. Hun stod for at arrangere turene til Beitostølen, hvor hun var min instruktør, men også hurtigt blev min inspirator. Hun er et stort forbillede for mig, både fordi hun er en dygtig sitskier, men også rent personlighedsmæssigt. Udover sitski har hun sparket mig i gang med havkajak og overtalt mig til at gøre noget mere ud af min fysiske træning hos fysioterapeuten. Jeg skylder Tina meget, både for at være den som lærte mig at køre sitski, men også for at være et fantastisk forbillede for mig, siger Magnus.

 

Ikke eliteambitioner

Magnus Nielsen drømmer ikke om at komme til PL eller konkurrerer inden for sitskiing, men nyder bare det at stå på ski.

 

- Det fedeste ved at stå på ski er egentlig bare det at lære det og se, hvordan man hele tiden bliver bedre. Jeg har ikke de helt store mål med mit skiløb, men kunne godt tænke mig at blive lige så dygtig som Tina, siger Magnus.

 

Han synes, det er fedt at komme hjem fra en skitur og kunne fortælle kammeraterne om det hele - stedet, naturen og de mange oplevelser han har fået med familien og klubben.

 

Skiklubben Hareskovs handicapudvalg søsatte for tre år siden et nyt projekt - Skiløb for alle - som takket være klubbens egne ildsjæle og økonomisk støtte udefra for alvor har fået vind i sejlene. Formålet med projektet er sikre at skiglade familier ikke skal være hæmmet af et familiemedlems handicap og i større grad bliver integreret i klubbens mange aktiviteter, herunder de mange skiture. Klubben stiller specialudstyr til rådighed og giver familierne mulighed for at blive undervist i brugen af udstyret. Man er nået langt i projektet, men selvom setuppet endnu ikke er helt perfekt, er der ingen tvivl om, hvor stor betydning projektet allerede har for de mange familier med handicappede medlemmer.

 

- Det er fantastisk, at Skiklubben Hareskov er i stand til at stille sitski, hjælpere og instruktører til rådighed og koordinere det hele. Jeg har svært ved at se, hvordan de kan gøre endnu mere for sådan en som mig, siger Magnus Nielsen.


Seneste Nyheder

VM-guld til Lisa Kjær Gjessing i parataekwondo
Lisa Kjær Gjessing jagter fjerde VM-titel i parataekwondo
5.000 kr. til den bedste jubelscene i Special Olympics Danmark
Dansk afbud til VM i parasvømning i Mexico
20 danske atleter til europæisk ungdomsstævne i Italien
 

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Paralympisk partner

Toyota - Paralympisk partner

Sponsorer

Team Parasport Virksomhedsklub

Genveje

Støt Skrab Vind 2017

Danmark til PL - Facebook Genvej

Special Olympics Logo

Projekt Superleder – Sammen om sport

Nyt fra IPC
Parasport Danmark - Idrættens Hus - 2605 Brøndby  |  
Kontakt Parasport Danmark
  |  Kontakt Webmaster